Rankų darbo dovanos Kalėdoms

Rankų darbo dovanos skirtos tiems, kuriems pabodo pirktinės dovanos, sintetiniai blizgučiai…dirbtinės Kalėdos, taip pat tiems, kurie ieško originalios dovanos Kalėdoms bei tiems, kurie negali išleisti dovanoms krūvos pinigų, t.y. ieškantiems nebrangios, pigios kalėdinės dovanos.

 

Štai kelios rankų darbo dovanos idėjos Kalėdų proga:

1. Spalvinga vonios druska stiklainėlyje

Imame stiklainėlį, baltos jūros druskos, maistinių dažų, aromatinių aliejų. Sumaišome druską su dažais, įdedame aliejaus, išdžioviname ir sudedame sluoksniais stiklainėlyje, kurį perrišame gražiu kaspinu.

 

2. Sluoksniuotas saldainių stiklainėlis

Imame įvairių spalvų saldainių ir sudedame juos sluoksniais stiklainyje, kurį perrišame gražiu kaspinu, užklijuojame etiketę su kalėdiniu pasveikinimu.

 

3. Rankų darbo megztas pledas

Nusipirkite vienos rūšies (pvz. vilnos arba akrilo) įvairių siūlų ir numegzkite daug spalvingų kvadratų, kuriuos sujungę gausite šilką, jaukų, įspūdingą kalėdinį pledą – originalią Kalėdų dovaną.

 

4. Rankų darbo mezginiai

Jei mokate ir mėgstate megzti, numegzkite šeimos nariams, draugams šaliką, skraistę, megztinė, liemenę, pirštines, kojines, kepurę, riešines ir t.t.

 

5. Rankų darbo sieninis kalendorius 2014 m.

Ant 12 baltų popieriaus lapų atspausdinkite ateinančių metų kiekvieną mėnesį su dienomis. Kiekvieną lapą papuoškite savo piešiniais, nuotraukomis, palinkėjimais, gražiomis mintimis. Svarbias dienas (pvz. gimtadienius) išskirkite ypatingai.

 

6. Dekupažo idėjos Kalėdų dovanoms                      

Įsigykite dekupažo rinkinį pradedantiesiems su instrukcija ir dekupažuokite dėžutę papuošalams, vazą, laikrodį, padėkliukus puodeliams, stiklo lėkštę, puodelius, žvakidę, auskarus, dėklą pieštukams, medinį knygų skirtuką, rėmelius nuotraukai ir t.t.

 

7. Rankų darbo papuošalai Kalėdoms

Iš stiklo karoliukų suverkite auskarus, apyrankę, karolius, padarykite knygų skirtuką.

 

8. Originalios mozaikos dovanos Kalėdoms

Įsigykite mozaikos rinkinį ir pagaminkite originalią žvakidę, vazelę, dėklą pieštukams.

 

9. Rankų darbo muilas

Pagaminkite kvapnaus ir natūralaus bei gražiai atrodančio muilo.

 

10. Rankų darbo žvakutės-eglutės

Paimkite eglutės formos formelę, vaško lakštų (įvairių spalvų), dagčių. Iš vaško iškirskite eglutes. Sudėkite po dvi eglutes, o tarp jų įdėkite dagtį, kad būtų išlindęs viršuje apie 1,5 cm, suspauskite abu sluoksnius. Jei sluoksniai nesulimpa, atskirai juos švelniai pašildykite su fenu ir tuomet suglauskite.

 

11. Rankų darbo velti daiktai

Nuvelkite iš vilnos šlepetes ar papuošalą.

 

12. Rankų darbo rėmeliai nuotraukai

Nusipirkite paprasčiausius rėmelius nuotraukai ir juos papuoškite – apklijuokite spalvotu putplasčiu, popieriumi, priklijuokite karoliukų, sagučių, blizgučių, iškirptų putų snaigių ir t.t. Įdėkite į rėmelius gražią nuotrauką.

 

13. Aromatiniai paketėliai

Iš medžiagos skiaučių susiūkite arba suklijuokite iš trijų pusių apie 5×5 cm kvadratėlius. Į maišelius įdėkite įvairių džiovintų augalų – levandų, balzaminės eglės spyglių ir t.t. ir užsiūkite/užklijuokite likusį kraštą. Visus paketėlius perriškite gražiu kaspinu ar siūlu.

 

14.  Rankų darbo atvirutė

Iš žalio kartono iškerpame eglutės formą, ją papuošiame blizgučiais, pūkeliais, sagutėmis, kaspinėliais, spygliais, samanomis ir pan. Šią eglutę priklijuojame prie į atvirutę sulenkto balto ar raudono kartono lapo. Atvirutės viduje parašome gražų palinkėjimą.

 

15.  Mielos šlepetės

Nupirkite paprastas šlepetes ir prie jų prisiūkite įvairių papuošimų – gėlių, blizgučių, pūkelių ir t.t. Tokių originalių šlepečių niekas neras jokioje parduotuvėje.

 

 

Originalios valgomos Kalėdų dovanos

 

1.  Traškūs sezamų skanėstai

Ingredientai: 1 stiklinė sezamų sėklų; 3 valg.šaukštai rudojo cukraus; 3 valg.šaukštai medaus.

Eiga:

  •   Ant vidutinės ugnies pakepinkite sezamų sėklas, kol taps auksinės ir aromatingos.
  •   Puode sumaišykite cukrų ir medų ir ant mažos ugnies dažnai maišant ištirpinti cukrų. Įkaitęs cukrus labai karštas, dėl to elkitės atsargiai.
  •   Sudėkite sezamų sėklas į cukrų ir medų ir pamaišykite mediniu šaukštu.
  •   Masę dėkite ant sviestinio popieriaus slidžiosios pusės, ant viršaus užlenkite likusį sviestinį popierių.
  •   Su kočėlu kočiokite masę į kvadratą, tuomet nuimkite viršutinį popierių ir supjaustykite masę į mažus kvadratėlius. Leiskite saldėsiams atvėsti ir supakuokite dovanoti.

 

2.  Kreminiai saldainėliai

Ingredientai: 225 g pusiau saldaus šokolado; 0,5 valg.šaukšto augalinių riebalų; smulkių spalvotų pabarstų.

Eiga:

  •  Ištirpdome šokoladą karščiui atspariame dubenyje virš verdančio vandens puodo, sudedame riebalus. Sumaišome.
  •   Su šaukštu kabiname masę ir formuojame mažus saldainėlius ant skardos, užklotos kepimo popieriumi.
  •   Paliekame juos 20 min. sustingti, tuomet pabarstome papuošimais ir padedame vėsiai 1 val.

 

3.  Kalėdiniai keksiukai su staigmena

Ingredientai: 0,5 stiklinės atšildyto sviesto; 0,75 stiklinės cukraus; 1 didelis kiaušinis; 2 arb.šaukšteliai vanilės ekstrakto; 1,7 stiklinės miltų; 1/3 stiklinės nesaldžios kakavos; 0,25 arb.šaukštelio kepimo miltelių; 0,25 arb.šaukštelio kepimo sodos; 0,25 arb.šaukštelio druskos. Įdarui: 0,75 stiklinės pusiau saldaus šokolado; 0,75 stiklinės saldaus kondensuoto pieno; 0,5 stiklinės aviečių ar kt. uogų džemo; uogų, riešutų, džiovintų vaisių; cukraus pudros.

Eiga:

  •   Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių.
  •   Keksiukų kepimo formą patepame riebalais arba pasiruošiame spalvingų keksiukų sijonėlių.
  •   Sumaišome sviestą, cukrų, kol taps kremine mase.
  •   Įmušame kiaušinį, įdedame vanilę ir vėl sumaišome.
  •   Sudedame miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą, druską ir vėl sumaišome.
  •   Į kepimo formeles įdedame tešlos ir apspaudžiame kraštus, kad būtų apie 2,5 cm storio tešlo dugnas ir kraštai.
  •   Įdarui ant žemos ugnies ištirpiname šokoladą, sudedame kondensuotą pieną, nuėmus nuo ugnies, įdedame džemą.
  •   Į kiekvieną keksiuką įdedame po uogą, riešutą, raziną, džiovintą vaisių. Tuomet užpilkite šokolado mase.
  •   Kepkite, kol apskrus apie 15 min. Atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra.

 

4.  Traški kalėdinė granola

Ingredientai: 4 stiklinės avižų dribsnių; 1 stiklinė kviečių; stiklinė smulkintų žemės riešutų, migdolų, lazdyno riešutų; 0,5 stiklinės sezamo sėklų; 0,25 stiklinės rudojo cukraus; 1 arb.šaukštelis cinamono; 0,25 arb.šaukštelio druskos; 1/3 stiklinės augalinio aliejaus; 1/3 stiklinės medaus; 1/3 stiklinės vandens; džiovintų uogų, vaisių, razinų.

Eiga:

  •   Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių.
  •   Dubenyje sumaišome avižas, kviečius, riešutus, sėklas, cukrų, cinamoną, druską.
  •   Sudedame aliejų, medų, vandenį. Gerai sumaišome ir dedame ant kepimo popieriaus į kepimo skardą.
  •   Kepame, kol parus, apie 40 min., pamaišydami kas 10 min.
  •   Atvėsiname ir sumaišome su džiovintomis uogomis, vaisiais.
  •   Sudedame į gražų stiklainėlį ir papuošiame kaspinu.

 

5.  Kalėdiniai saldainiai

Ingredientai: 3 stiklinės pieniško šokolado; 400 g saldaus kondensuoto pieno (skardinė); 1/8 arb.šaukštelio druskos; 1 arb.šaukštelis vanilės ekstrakto; pabarstai, stambus cukrus, kiti papuošimai.

Eiga:

  •   Išlydome šokoladą, sudedame kondensuotą pieną, druską, vanilę.
  •   Foliją patepame riebalais ir sudedame masę tolygiai.
  •   Sudedame į šaldytuvą kol sustings – apie 1 val.
  •   Sustingusią masę suraižome peiliu į saldainius arba su formelėmis, papuošiame.

 

6.  Triufeliai

Ingredientai: 0,75 stiklinės riebios grietinėlės; 340 g pusiau saldaus šokolado; 2 arb.šaukšteliai vanilės ekstrakto; žemės riešutų, lazdyno riešutų, smulkių pabarstų, kakavos, kokoso drožlių, tarkuoto šokolado.

Eiga:

  •   Pašildome grietinėlę, sudedame šokoladą ir ištirpiname jį.
  •   Įmaišome vanilę, viską atvėsiname ir sudedame į šaldytuvą 2-3 val. sustingti.
  •   Suformuojame kamuoliukus, juos apvoliojame riešutų, kokoso drožlėse, kakavoje, pabarstuose ir t.t.
  •   Vėl sudedame į šaldytuvą.

 

7.  Saldainių vainikas

Instrukcija, kaip pasigaminti saldainių vainiką.

 

8.  Šokolado-karamelės plyta

Ingredientai: riešutai, saldžios sausainių lazdelės, karamelė, šokoladas, pabarstai.

Eiga:

  •   Ištirpiname šokoladą ir užpilame ant kepimo popieriaus.
  •   Užbarstome riešutais, sausainiais. Paliekame, kol sustings.
  •   Aplaistome karamele, šokoladu, riešutais, paliekame sustingti.
  •   Sulaužome gabaliukais ir supakuojame kaip Kalėdų dovaną.

 

9.  Šokoladiniai elniai ant pagaliuko

Ingredientai: minkšti vafliai, šokoladinis kremas

Eiga:

  •  Iš vaflių išpjauname elnio galvos formų ir aptepame juos šokoladiniu kremu.
  •  Suglaudžiame du vaflius šokoladuotom pusėm, o per vidurį įdedame medinius ledų pagaliukus.
  •  Išlydome šokoladą ir jame panardiname vafliukus. Padarome elnio akytes, nosytę iš pabarstų ir mini saldainiukų.
  •  Įdedame į šaldytuvą sustingti.

 

10.  Žolelių arbata

Ingredientai: įvairios žolelių arbatos, rožių žiedlapiai.

Eiga: Žoleles sudedame į medžiaginį maišelį, perrišame gražiu kaspinėliu.

 

11.  Cukrinės Kalėdų žvaigždutės

Ingredientai: 5 stiklinės miltų; 2 arb.šaukšteliai muškato riešutų; 0,5 arb.šaukštelio druskos; 2 stiklinės sviesto; 1,25 stiklinės cukraus; 2 kiaušiniai; 3 kiaušinių tryniai; 2 arb.šaukšteliai vanilės ekstrakto; 2 valg.šaukštai tarkuotos apelsino žievelės; 1 valg.šaukštas riebios grietinėlės.

Eiga:

  •   Sumaišome miltus, riešutus, druską.
  •   Kitame dubenyje suplakame sviestą, palaipsniui dedame cukrų, kiaušinius, trynius, vanilę, žieveles.
  •   Padalinkite tešlą į dvi dalis, suvyniokite į plastiką ir padėkite į šaldytuvą 4-24 val.
  •   Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
  •  Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą ir iškirskite žvaigždutes ar kitas formeles. Dar pašaldykite 15 min.
  •   Sumaišykite kiaušinio trynį su grietinėle ir šiuo mišiniu patepkite sausainius.
  •   Kepkite, kol pagels apie 15 min.

 

12.  Šokolado plyta

Ingredientai: šokoladas, džiovinti vaisiai, apelsino žievelė, spanguolės, vyšnios, riešutai, sėklos, mini zefyrai.

Eiga:

  •  Pilame išlydytą šokoladą ant skardoje patiesto kepimo popieriaus, pabarstome papuošimais ir padedame į šaldytuvą 20 min.
  •  Susmulkiname plytelėmis.

 

13.  Kalėdinė kava Mocha

Ingredientai: 1 stiklinė kakavos; 1 stiklinė cukraus; 0,5 stiklinės espresso kavos; 1 stiklinė pieno miltelių; 0,5 arb.šaukštelio druskos; 0,5 stiklinės smulkinto pusiau kartaus šokolado.

Eiga:

  •   Sudėkite sluoksniais ingredientus į stiklainėlį: kakava, cukrus, espresso, pieno milteliai, druska, šokoladas.
  •   Užriškite kaspinėlį ant stiklainio, prisekite atvirutę, priklijuokite etiketę su sveikinimu, parašykite, kaip pasigaminti kavą: 1/3 stiklinės kavos mišinio 1 stiklinei verdančio vandens.