Kalėdinis kalakutas

Kalėdinis kalakutas itališkai

 

Sudėtis:

8 skiltelės smulkinto česnako; 0,25 stiklinės smulkinto šviežio rozmarino (arba 2 valg. šaukštai džiovinto); 0,25 stiklinės alyvuogių aliejaus; 1 valg.šaukštas druskos; 1 arb.šaukštelis juodųjų pipirų; 5,5-7 kg kalakutas.

 

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
  2. Sumaišykite česnaką, rozmarinus, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus, kad gautųsi pasta.
  3. Šia pasta įtrinkite kalakuto krūtinėlę po oda, taip pat kitas ertmes.
  4. Kalakutą galite prikimšti įdaro.
  5. Dėkite kalakutą į įkaitintą orkaitę, neuždarykite durelių. Kepkite subadydami kas 15-20 min.
  6. Kepkite 3-4,5 val.

 

 

Keptas kalėdinis kalakutas

Sudėtis:

1 kalakutas (apie 5-5,5 kg); 0,5 stiklinės smulkinto sviesto; 0,5 stiklinės augalinio aliejaus; 4 skiltelės smulkinto česnako; 1 arb.šaukštelis kvapiųjų pipirų; 1 arb.šaukštelis prieskoninės druskos.

 

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
  2. Išvalykite ir nusausinkite kalakutą. Atsargiai po oda prie krūtinėlės, kulšelių ir blauzdelių pakiškite sviestą.
  3. Įtrinkite aliejumi ir česnakais, apibarstykite pipirais ir druska.
  4. Uždenkite aliuminio folija.
  5. Kepkite 4 val. Foliją nuimkite likus 30 min. iki pabaigos.

 

Kalėdinis kalakutas su žiemos vaisiais

 

Sudėtis:

1 kalakutas (apie 5-5,5 kg); 1 arb.šaukštelis druskos; 0,5 arb.šaukštelio šviežių juodųjų pipirų; 1 didelis apelsinas (padalintas į 8 dalis, be sėklų); 0,25 stiklinės raudonųjų serbentų drebučių; 2 valg.šaukštai apelsinų marmelado; 0,5 arb.šaukštelio trintų anyžių sėklų.

 

Eiga:

  1. Išvalykite ir nusausinkite kalakutą. Įtrinkite druska ir pipirais. Įdėkite apelsino skilteles į vidų.
  2. Sumaišykite drebučius, marmeladą, anyžių sėklas. Ištirpinkite. Šiuo glajumi ištepsite kalakutą likus 20 min. iki kepimo pabaigos.
  3. Kepkite kalakutą įkaitintoje 160 laipsnių orkaitėje 3,5 val., apipildami sultimis.

 

Paprastas kalėdinis kalakutas

 

Sudėtis:

1 kalakutas (apie 10 kg); 2 valg.šaukštai augalinio aliejaus; 1 valg. šaukštas miltų; 1 smulkintas svogūnas; 2 smulkinti salierai (kotai).

 

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
  2. Įtrinkite kalakutą aliejumi.
  3. Pabarstykite miltais kepimo maišelį, įdėkite kalakutą, svogūnus, salierus.
  4. Kepimo maišelyje padarykite 6 smulkias skylutes. Kepkite 4-5 val., kol pradės tekėti skaidrios sultys.

 

 

Kalėdinis kalakutas su žolelių sviestu

 

Sudėtis:

1 kalakutas (apie 6 kg); 5 valg.šaukštai kambario temperatūros sviesto; 1 valg.šaukštas smulkintų šviežių rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių; druskos ir pipirų; 4-6 didelės morkos (skersai supjaustytos); 2 dideli svogūnai (padalinti į 8 dalis); 2 salierų stiebai (skersai supjaustyti).

 

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
  2. Pagaminkite žolelių sviestą: sumaišykite 4 šaukštus sviesto su žolelėmis, pabarstykite druska ir pipirais.
  3. Paruoškite kalakutą. Įtrinkite po odele žolelių sviestu.
  4. Susmulkinkite kalakuto kaklą su morkomis, svogūnais, salieru ir 2 stiklinėmis vandens.
  5. Įtrinkite kalakutą likusiu šaukštu sviesto, pabarstykite druska ir pipirais.
  6. Suvyniokite kalakutą į foliją.
  7. Kepkite 1 val., tuomet apipilkite kas 30 min. jo sultimis, kol iškeps, t.y. 3 val.
  8. Nuimkite foliją, padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių paskutines 45-60 min. Jei kalakutas per greitai ruduoja, pridenkite folija, įpilkite vandens, jei kepimo indas išsausėja.
  9. Prieš patiekiant dar 30 min. palaikyti su folija.