Kalėdinis kalakutas
Kalėdinis kalakutas itališkai
Sudėtis:
8 skiltelės smulkinto česnako; 0,25 stiklinės smulkinto šviežio rozmarino (arba 2 valg. šaukštai džiovinto); 0,25 stiklinės alyvuogių aliejaus; 1 valg.šaukštas druskos; 1 arb.šaukštelis juodųjų pipirų; 5,5-7 kg kalakutas.
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
- Sumaišykite česnaką, rozmarinus, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus, kad gautųsi pasta.
- Šia pasta įtrinkite kalakuto krūtinėlę po oda, taip pat kitas ertmes.
- Kalakutą galite prikimšti įdaro.
- Dėkite kalakutą į įkaitintą orkaitę, neuždarykite durelių. Kepkite subadydami kas 15-20 min.
- Kepkite 3-4,5 val.
Keptas kalėdinis kalakutas
Sudėtis:
1 kalakutas (apie 5-5,5 kg); 0,5 stiklinės smulkinto sviesto; 0,5 stiklinės augalinio aliejaus; 4 skiltelės smulkinto česnako; 1 arb.šaukštelis kvapiųjų pipirų; 1 arb.šaukštelis prieskoninės druskos.
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
- Išvalykite ir nusausinkite kalakutą. Atsargiai po oda prie krūtinėlės, kulšelių ir blauzdelių pakiškite sviestą.
- Įtrinkite aliejumi ir česnakais, apibarstykite pipirais ir druska.
- Uždenkite aliuminio folija.
- Kepkite 4 val. Foliją nuimkite likus 30 min. iki pabaigos.
Kalėdinis kalakutas su žiemos vaisiais
Sudėtis:
1 kalakutas (apie 5-5,5 kg); 1 arb.šaukštelis druskos; 0,5 arb.šaukštelio šviežių juodųjų pipirų; 1 didelis apelsinas (padalintas į 8 dalis, be sėklų); 0,25 stiklinės raudonųjų serbentų drebučių; 2 valg.šaukštai apelsinų marmelado; 0,5 arb.šaukštelio trintų anyžių sėklų.
Eiga:
- Išvalykite ir nusausinkite kalakutą. Įtrinkite druska ir pipirais. Įdėkite apelsino skilteles į vidų.
- Sumaišykite drebučius, marmeladą, anyžių sėklas. Ištirpinkite. Šiuo glajumi ištepsite kalakutą likus 20 min. iki kepimo pabaigos.
- Kepkite kalakutą įkaitintoje 160 laipsnių orkaitėje 3,5 val., apipildami sultimis.
Paprastas kalėdinis kalakutas
Sudėtis:
1 kalakutas (apie 10 kg); 2 valg.šaukštai augalinio aliejaus; 1 valg. šaukštas miltų; 1 smulkintas svogūnas; 2 smulkinti salierai (kotai).
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
- Įtrinkite kalakutą aliejumi.
- Pabarstykite miltais kepimo maišelį, įdėkite kalakutą, svogūnus, salierus.
- Kepimo maišelyje padarykite 6 smulkias skylutes. Kepkite 4-5 val., kol pradės tekėti skaidrios sultys.
Kalėdinis kalakutas su žolelių sviestu
Sudėtis:
1 kalakutas (apie 6 kg); 5 valg.šaukštai kambario temperatūros sviesto; 1 valg.šaukštas smulkintų šviežių rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių; druskos ir pipirų; 4-6 didelės morkos (skersai supjaustytos); 2 dideli svogūnai (padalinti į 8 dalis); 2 salierų stiebai (skersai supjaustyti).
Eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.
- Pagaminkite žolelių sviestą: sumaišykite 4 šaukštus sviesto su žolelėmis, pabarstykite druska ir pipirais.
- Paruoškite kalakutą. Įtrinkite po odele žolelių sviestu.
- Susmulkinkite kalakuto kaklą su morkomis, svogūnais, salieru ir 2 stiklinėmis vandens.
- Įtrinkite kalakutą likusiu šaukštu sviesto, pabarstykite druska ir pipirais.
- Suvyniokite kalakutą į foliją.
- Kepkite 1 val., tuomet apipilkite kas 30 min. jo sultimis, kol iškeps, t.y. 3 val.
- Nuimkite foliją, padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių paskutines 45-60 min. Jei kalakutas per greitai ruduoja, pridenkite folija, įpilkite vandens, jei kepimo indas išsausėja.
- Prieš patiekiant dar 30 min. palaikyti su folija.